Právě nyní SKVĚLÉ CENY, které jinde nenajdete. A DOPRAVA ZDARMA nad 999 Kč k tomu!

Omezení jako faktor rozvoje kreativity

Před třemi týdny jsme na blogu psali o tom, jak zabavit děti v karanténě. Dnes se na celé téma trávení času doma podíváme trochu z jiné perspektivy a sice pohledem na limitované možnosti v souvislosti s kreativitou.

Pandemie koronaviru a s ní spojená omezení pohybu jsou nepříjemná, ale jak se říká: "Všechno špatné, je pro něco dobré". A to platí i zde. Jakákoliv omezení a limity jsou totiž živnou půdou pro tvůrčí invenci. Omezení lidi inspirují, nutí je hledat nová řešení, jiné způsoby, změnit myšlení. To vše jsou velmi inspirující procesy, které podněcují mozkovou činnost a posouvají nás k inovacím a bourání zažitých stereotypů.

Rozumná míra omezení třeba právě v podobě aktuální karantény má pozitivní vliv na rozvoj kreativity. Všichni to sledujeme v médiích. Češi šijí roušky. Podnikatelé vymysleli, jak dostat kamenné obchody během chvíle na internet (Suchý Rohlík). Kancelářské profese objevují možnosti práce z domova a nástroje pro vzdálenou komunikaci (Zoom, Skype, Teams). Muzikanti vysílají streamované koncerty z obýváku. Místo učitelky Učítelka.

Umělci, podnikatelé, ale třeba i děti mohou v omezení vidět příležitost. V takovou chvíli se v hlavě nastartují tvůrčí procesy a snaha překonat překážku se snadno změní v inovativní potenciál. Pokud bychom nyní na chvíli opustili téma karantény a omezení pohyb - což uděláme všichni milerádi - můžeme hledat omezení právě v celém principu pixel artu.

Pixel art

Pixel art je původně forma počítačové grafiky tvořená po jednotlivých obrazových bodech, kterým říkáme pixely. Díky tomu, že je měřítko často 8:1 i více, autor grafiky je omezen prostorem a malým počtem obrazových bodů, které mají vždy jen jedinou barvu - tedy žádné gradienty a míchání barev. Replikování grafické předlohy do pixel artu je tak výzvou a příležitostí pro tvůrčí potenciál.

Čtverečkovaný papír

Náročnost takového procesu lze přiblížit zpracování obrázku na čtverečkovaný papír tak, že každý čtvereček na papíře představuje prakticky jeden pixel a musí být vybarvena právě jednou barvou. To je slušná challenge, co říkáte? Vznikají tak zajímavé kostičkované obrázky, které inspirují už desítky let umělce a tvůrčí řemeslníky a to dávno předtím, než se kostičkovaná grafika dostala na počítače.

 

Tapiko

Tapiko (nebo také tapico) je technika ručních prací, při které se pomocí háčku připevňují příze na předtištěnou mřížku. Dnes už málo k vidění, ale v dobách hlubokého socialismu velmi rozšířená věc. Mřížka slouží jako předloha a lze si ji představit dost podobně jako motiv nakreslený na čtverečkovaném papíře. Dodnes se prodávají sady na tapiko i hotové tapikované polštáře nebo koberečky. My měli doma na stěně "obraz" z tapika.

Vyšívání křížkovým stehem

Velmi blízko k tapicu má vyšívání křížkovým stehem. Velmi rozšířená vyšívací technika pro látky s pravidelnou strukturou jako je česká kavana nebo panama. Technicky snadná a ve výsledku krásná práce. Jediné co je potřeba, je dodržet stejný směr spodních a vrchních stehů, což může usnadnit vyšívací rámeček. Při vyšívání v řadách zespodu nahoru, začínáme první řadu spodních stehů vpravo a pokračujeme doleva. Při vyšívání vrchních stehů pokračujeme zleva doprava – tím se nám udělá celý křížek.

A co děti, mají si kde hrát?

Čtverečkovaný papír je primitivní, ale ukrývá v sobě z pohledu kreativity dětí ohromný potenciál. Tapiko a vyšívání může zaujmout dívky školního věku. Ale co ostatní, ptáte se? Zkuste se podívat na kreativní stavebnice. Ve světě frčí spousta novinek kolem pixel art stavebnic. Jednou z nich je třeba Perler. U nás frčí česká značka PIXIE CREW, která otvírá dětem svět pixelového umění prostřednictvím svých mozaikových a edukativních panelů, ale i školních potřeb - od kreativních batohů a aktovek, přes pixelové penály až po poznámkové bloky.

Výzvu ke zpracování předlohy do pixel artové podoby přesouvá PIXIE CREW z látky, čtverečkovaného papíru či stavebnice na patentovanou silikonovou desku, která je nedílnou součástí školních potřeb a módních doplňků. Na silikonovou desku s obrazovými body patří pixely - máme 24 barev, písmenkové pixely, ale třeba i emotikony zpracované do multipixelů (jeden prvek zabere 4 pozice na ploše).

Rozvíjejte dětskou kreativitu s PIXIE CREW

Affiliate program