Pomůcky pro prvňáky pro školní rok 2023 / 2024

Prázdniny se kvapem blíží ke svému konci. Školní "mazáci" už se nemohou dočkat až se zase uvidí se spolužáky. Prvňáčci vyhlíží začátek školního roku s rozpaky, jen někteří se těší na nová dobrodružství. Škola začíná už za 3 týdny. Už máte všechny školní potřeby pohromadě nebo jste z těch, kteří si s tím nelámou hlavu a pořídí vše potřebné na poslední chvíli?

Pomůcky pro prvňáky pro školní rok 2023 / 2024

Aktovka

Aktovka by měla mít anatomicky vytvarovaná a vyztužená záda s měkkým polstrováním. Měla by mít také dostatečně široké řemeny, aby se dětem dobře nosila a netahaly ji pak jen na jednom rameni. Brašna by měla být lehká, aby školáčkovi příliš nezatěžovala záda a rozhodně byste při nákupu neměli zapomenout na reflexní prvky, které výrazně zlepšují viditelnost školáka a snižují tak riziko dopravní nehody.

  1. Taška by měla školákovi dobře sedět a líbit se mu.
  2. Bezpečnostní prvky mají mít přednost před atraktivitou obrázku.
  3. Pevná konstrukce a vyztužená záda zajistí zdravý vývoj dítěte.
  4. Délka řemenů alespoň 70 cm a co nejmenší hmotnost ulehčí každodenní nošení.
  5. Brašna by měla být vyrobena z materiálu, který odolá povětrnostním vlivům.
  6. Důležité je také vnitřní rozčlenění na přihrádky a dostatek vnějších kapes. Také zámky by se měly dítěti snadno otvírat a zavírat.

Tolik oficiální informace, které dostávají rodiče na třídních schůzkách v ZŠ Litvínov. Velmi dobrý článek o správném výběru aktovky či školního batohu jsme psali na našem blogu už v roce 2019. Třeba Vám také s výběrem pomůže.

Penál

Penál volte nejlépe jednopatrový, jednoduchý. Do něj pak 2 tužky č.1, 2 tužky č.2, gumu, 6 barev trojhranných pastelek a ořezávátko. Nic víc není v první třídě potřeba.

Výtvarná výchova

Kufřík na uložení věcí. Doporučován je takový ten klasický "kouzelnický" kufřík z lepenky s praktickým uchem. Je velmi lehký a snadno se přenáší, přitom má dostatek úložného prostoru. Do kufříku pak patří tempery, štětec plochý č. 10, štětec plochý č. 12, hadřík, kelímek a velký reklamní leták nebo noviny. Pro potřeby výtvarné výchovy pak doporučujeme starou košili nebo velké triko, které mohou s klidem umazat.

Tělesná výchova

Základem je látkový pytel, který seženete pod různými názvy jako sáček na cvičky, pytlík na tělocvik, gymsack nebo třeba také vak na záda. Do něj patří tričko, trenýrky / elasťáky, ponožky, švihadlo, míček (ne tenisák), slabé tepláky a mikina. Je doporučována sportovní obuv s bílou podrážkou. Tu najdete v obchodech jako dětské sálové boty. Sálová obuv se světlou nebarvící protiskluzovou podrážkou se hodí pro všechny sporty v hale. Vybírat můžete obuv na suchý zip a nebo klasické šněrování. Dají se sehnat i klasické dětské cvičky nebo jarmilky.

Ostatní potřeby

Do školy jsou potřeba přezůvky - ideálně bačkory, ne pantofle nebo kroksy. Pokud bude dítě navštěvovat i školní družinu, mohou se hodit přezůvky zvlášť do školy a do družiny. Dále bude prvňáček potřebovat svačinový box, lahev s vhodným uzávěrem, zřejmě i klíčenku na klíček od šatny a čip na oběd, „desky s drukem“ A4 a A6 (notýskový formát) + desky na číslice.

Vytisknout seznam a jde se nakupovat

Pokud se Vám seznam líbí a hodil by se Vám při pořizování prvňáčkovské výbavy, stačí si jej vytisknout a můžete vyrazit na nákupy. Ještě lepší bude využít našich nákupních taháků, které jsme vytvořili strukturovaně právě pro rodiče prvňáčků, ale i žáku celého prvního a druhého stupně základní školy. Ty si můžete zdarma stáhnout z našeho článku Nákupní tahák pro školní potřeby. Tahák pro školní potřeby žáků první třídy v PDF je ke stažení zde.

zpatky-do-skoly

Affiliate program