Rozvoj soustředění a pozornosti u dětí v předškolním věku

Děti jsou od přírody zvídavé a snadno se nadchnou pro nové kreativní aktivity. Milují, když mohou tvořit a vše si musí zkusit takříkajíc "na vlastní kůži". Kreativní hry postavené nad jemnou motorikou jsou skvělým prostředkem ke zlepšení dětské hyperaktivity či poruchy ADHD.

Pixel art hrátky naučí děti spoustu nových dovedností. Je to podobné jako u navlékání korálků, vystřihování, skládání origami nebo vyšívání. Moderní zábava inspirovaná historií osmibitových počítačových her pomáhá s rozvojem představivosti, fantazie a jemné motoriky. Kromě toho je skládání pixelů na silikonovou desku PIXIE CREW i jakýmsi tréninkem udržení pozornosti, zlepšuje schopnost soustředění a trpělivost. To jsou mnohdy velmi podceňované schopnosti. Skvěle rozvíjí i logiku a analytické myšlení. Dítě si může krásně procvičit vizuální paměť a koordinaci oka i ruky, což jsou velmi důležité dovednosti v rámci předškolní přípravy.

Sebevyjádření a napodobování vzorců chování dospělých

Snaha o sebevyjádření je u dětí pozorována od nepaměti. Milují kreslení křídou na chodník, vybarvování omalovánek, kreslení nebo stavění hradů z kostek či písku. Nadšeně se zapojují do aktivit, jež pozorují u maminky a tatínka. Pokud maminka ráda čte, přirozeně se samy začnou zajímat o dětskou literaturu. Pokud tatínek hraje na hudební nástroje, motají se kolem a chtějí také brnkat, vyťukávat rytmus nebo foukat do harmoniky. Děti napodobují vzorce chování svých rodičů a tak je snadné představit jim cokoliv nového, co může pomoci jejich rozvoji. Pixelové hrátky zvládnou rodiče, školáci i předškoláci.

Rozvoj jemné motoriky předškoláků

Pixies nebo chcete-li pixely jakožto stavební prvky ve světě PIXIE CREW mají různé velikosti. Většina produktů je kompatibilní s malými pixely. Nicméně existují i takové produkty - jako třeba EDU panel nebo tašky přes rameno - na které lze aplikovat výhradně velké pixely. U malých pixelů existují navíc tzv. multipixely. Děti se s pixely učí různému úchopu. Děti si díky hrátkám s pixely:

  • Procvičují prsty rukou, zejména pak palec, ukazovák a prostředníček.
  • Zesilují úchop, posilují prstové svalstvo a tlakovou motoriku ruky.
  • Učí se uchopit pixely různými způsoby.
  • Procvičí si rotaci předmětu mezi prsty.
  • Zdokonalí se v posunutí předmětu v dlani.

To vše rozvíjí jemnou motoriku dětí v předškolním věku a tvoří solidní základ zejména pro úchop psacích potřeb v pozdějším věku. Nejlepší zkušenosti v tomto směru máme s dětmi ve věku 5 a 6 let, tedy posledním roce před nástupem do školy. Pro ty jsou ideálním prostředkem ke zlepšení všech těchto dovedností cenově dostupné malé samolepící mozaikové panely, které lze nalepit třeba na ledničku. Pokud pixel art dítě chytne, může zkusit větší EDU panel. Pokud byste raději něco praktického, pak bychom doporučovali kulaté přívěšky nebo silikonové náramky.

Pixel art jako forma rehabilitace

Produkty PIXIE CREW jsou mimo rozvoje fantazie a tvořivosti dětí ideálním pomocníkem při rehabilitaci po úrazech. U úrazů horních končetin skvěle navrací jemné motorické schopnosti a zlepšují citlivost rukou. Obecně jde o skvělou formu rehabilitace po úrazech nebo jako terapie pro děti s různými poruchami. Při skládání pixelových obrázků si děti cvičí přesnou orientaci, koordinaci v prostoru, trpělivost a přitom se dobře baví. „Kromě zábavy má pixel art v podobě produktů od PIXIE CREW i pozitivní vliv na motorický rozvoj. V rehabilitaci doporučujeme práci s korálky a jiné podobné techniky u dětí po úrazech rukou. Pozitivní vliv má i na děti s neurovývojovými vadami, jako je lehká mozková dysfunkce, lehká mentální retardace, centrální koordinační porucha, hyperaktivita a další poruchy koncentrace a koordinace,“ vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Pozornost a soustředění u dětí v předškolním věku

Affiliate program